Yin Yoga in het kort

De houdingen (asana’s) van de meeste vormen van yoga zijn dynamisch (yang) en gericht op het versterken, oprekken en verlengen van de spieren. Dit geld ook voor veel actieve sporten (hardlopen, fietsen, fitness, zwemmen). Zo niet Yin Yoga (Your Inner Nature)!
Yin Yoga  is geen sport maar een “levenbeschouwing” en is gericht op het rustig en langdurig oprekken en hydrateren van het “connective tissue” en de gewrichten door de houdingen langere tijd (3 tot 5 minuten) aan te houden. Yin Yoga gaat over verbinden via je “connective tissue”. Daardoor een perfecte moment om je leven in het nu te schouwen en te beleven in alle facetten die worden aangeraakt en met alle mogelijkheden die er voor ons klaar liggen. De uitdaging van Yin Yoga zit in de duur van de houding. Daarbij is het belangrijk de spieren (die wel worden opgerekt) te blijven ontspannen om uiteindelijk de houding te worden en je lichaam niet te forceren om in de houding te komen.

Door de rustige vorm van Yin Yoga is deze ook geschikt voor mensen die een lichamelijke beperking of fysieke klachten hebben of gewoon behoefte hebben aan een rustige vorm van Yoga. De houdingen worden vrijwel allemaal zittend of liggend uitgevoerd. Voor ons veelal zittende bestaan (ontbijt, auto, kantoor, auto, bank) zijn Yin Yoga houdingen een perfecte compensatie en fijne lichaamsbeweging. De houdingen richten zich in het algemeen op het bindweefsel van de heupen, het bekken en de onderrug. Yin Yoga is ook effectief gebleken bij het verminderen van bijvoorbeeld rugklachten of RSI. Vergeet vooral de invloed van de Yin Yoga op ons energetisch lichaam niet door de stimulatie van de lichaamsmeridianen en chakra’s hetgeen een positief effect geeft op fysieke, mentale en emotionele gestel door de verhoging van weerstand, weerbaarheid en je natuurlijke immuunsysteem.

Een belangrijke inbreng tijdens de lessen is Assisted Yin Yoga. Hiermee tracht ik het verschil te maken in hoe jij de houding beleeft. Tijdens de lessen loop ik rond om te observeren hoe iemand in een houding verblijft. Door de waarneming kan het zijn dat ik contact met je maak om  je te begeleiden in de houding en daarmee de beleving van die houding. Assisted Yin Yoga kan hierdoor dus als een vorm van cure gebruikt worden. Wil je niet worden aangeraakt tijdens de les, geef dat dan duidelijk aan.

Mijn opleiding en bijscholingen heb ik bij de Yin Yoga Academy gevolgd.
Daar heb ik de juiste basis gekregen om enthousiast Yin Yoga lessen en workshops te gaan geven.
Zien en ervaren wat Yin Yoga met jou doet geeft mij heel veel voldoening.
Yinspiratie gekregen? Kom ook Yinnen.